szemtanúk

Nédó Géza:
Karády Katalin utolsó felvétele

FMH Online, 2014. január 21.

Pusztavám – Nagymáthé Huba református lelkész, zongorista és orgonista. Hosszú ideig élt Amerikában. A New York-i Amerikai Magyar Református Egyházban – 1976-tól 1986-ig – először orgonista, majd lelkész volt. Személyesen 1998-ban ismertem meg Hubát, amikor az USA-ban jártam egy könyv anyaggyűjtésen. Nagymáthé Hubához nagyon közel áll a könnyűzene világa, de a jazz műfaja sem idegen tőle. Kisebbfajta szenzációnak számít, hogy ő kísérte zongorán utoljára Karády Katalint, a harmincas-negyvenes évek ünnepelt magyar filmsztárját. A felvétel (hagyományos magnókazettán) huszonkilenc évig a fiókban hevert. Most előkerült! Bővebben»

Péter Zsolt: Rövid interjú Csöpi nénivel (Korompai Elekné) a Száz éves házak ünnepén

2013. április 6.

Csöpi néni a Nyári Pál utca 9 alatt a III. emelet 10-ben lakik és nem nevesebb szomszéddal dicsekedhet, mint maga Karády Katalin. Bővebben»

Inotay Ferenc: Karády emlékezete

Talán tudja, vagy sejti a kedves olvasó, nem vagyok mai tinédzser! 1933-ban születtem Budapesten. Amikor megismertem Katalint nyolc éves voltam. Az ismeretség apám révén keletkezett, mert ő volt akkor a Belügyben a szórakoztatóipar engedélyezési referense és tanított az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémián a Vas utcában. Atyámhoz tartozott a működési engedélyek megadása, mind a színházaknál, filmszínházaknál (moziknál) egyéb szórakoztató egységeknél, mind az ott fellépő és szereplő személyek regisztrálásánál. Atyám elődje a belügyben dr. Bingert János rendőrkapitány úr volt e munkakörben. Amikor kinevezték a Hunnia filmgyár igazgatójának, majd vezérigazgatójának már jó barátság alakult ki kettőjük között a minisztériumban, így ismertük meg János bácsit ifjú emberként testvéremmel. Bővebben»

Margittai Gábor: André de Szekely, akit Székely Andrásnak hívnak – hazaszolgálat Narviktól a lágeron át a parti őrségig

Magyar Nemzet Online, 2008. február 12.

Élete kész regény. Legalább háromkötetes: a két háború közötti magyar színházi és filmes világ aranyifjáé, akinek pályáját a második világháború és a francia idegenlégió zárta le. A hadifogolyé, aki évekig együtt raboskodott Karády Katalin szerelmével, a kémfőnök Ujszászy István tábornokkal és megtörhetetlen japán tisztekkel. Valamint az ABC amerikai televíziós társaság alelnökéé, aki szabad idejében stewardess feleségével mentette a tengerbe zuhant repülőgépeket. A kilencvenedik esztendejébe lépő, New York, Norvégia és budai lakása között ingázó Székely Andrásnak van mire emlékeznie. Az alábbiakban életmondását közöljük. Bővebben»